Svi smo povezani

i zajedno možemo promijeniti stvari.

U svjetskom gospodarstvu naši svakodnevni odabiri proizvoda iz ribarstva uvelike utječu na morske resurse i ljude, čak i nadaleko. Prelov u cilju zadovoljavanja veće potražnje predstavlja veliku prijetnju pa vlade i ribarski sektor rade na tome da to spriječe. U međuvremenu se kao potrošači ne morate odreći svojih prženih ribica.
Ono što možete učiniti jest paziti da podupirete održive proizvode iz ribarstva koji su bili ulovljeni na način kojim će se očuvati riblji stokovi i ljudi koji o njima ovise.
Evo kako možete nešto promijeniti.

Kupujte certificirane proizvode iz ribarstva

Potražite MSC ili ASC oznake ili oznake o organskom podrijetlu kojima se označuje da je podrijetlo ribe održivo ribarstvo ili odgovorna akvakultura.

U ovom trenutku WWF vjeruje da MSC treba ubrzati ključne promjene svojih principa kako bi zadržao reputaciju vodećeg svjetskog standarda u ribarstvu kroz svoje certifikacijske sheme. Ukoliko želite pročitati cjelovitu izjavu WWF-a o potrebnim promjenama unutar MSC-a, kliknite OVDJE.

Nemojte jesti nedoraslu ribu

Riba koja je manja od određene veličine još nije odrasla i još se nije stigla razmnožiti. Upitajte svog trgovca ribom da provjeri kupujete li odraslu ribu. Na taj ćete način pomoći da se mora popune.

Iskušajte raznolikost

Raznolikošću u potrošnji proizvoda iz ribarstva osigurava se uravnotežen pritisak na morske resurse. Bioraznolikošću se jačaju ekosustavi. Uvođenje raznolikosti u vašu potrošnju zabavno je i pomaže morima i oceanima!

Provjeravajte oznake

U EU-u je vaše zakonsko pravo znati puni naziv proizvoda koji kupujete, odakle dolazi, na koji način je ulovljen ili uzgojen te je li svjež ili odmrznut. Ako oznake nema, pitajte. Ako ne dobijete odgovor, ne kupujte.