Sjeverna dubokomorska kozica

Pandalus borealis

  • MSC
   Ulov
  • Sjeveroistočni Atlantik FAO 27: Barentsovo more, Norveško more
   Pridnene koće sa širilicama
  • Sjeverozapadni Atlantik FAO 21
   Pridnene koće sa širilicama
  • Sjeveroistočni Atlantik FAO 27: područje Islanda, Skagerrak/Kattegat, sjeverno Sjeverno more, East Greenli
   Pridnene koće sa širilicama

  Biologija

  Sjeverne su kozice rakovi koji naseljavaju sjeverne dijelove Atlantskog oceana na temperaturama mora između 2 i 14 ° C. Glavna su ribolovna područja Island i Kanada. Ova vrsta doseže veličinu do 12 cm, a naziva ih se i norveškim ili grenlandskim kozicama. S njima povezana aljaška kozica živi u kanadskom sjeveoistočnom Tihom oceanu. Kozice su prilično otporne na ribolovni pritisak.

  Stanje stoka

  Stokovi hladnovodnih kozica na Islandu, istočnom Grenlandu i sjeverozapadnom Atlantskom oceanu u padu su i ne pokazuju znakove oporavka, što je posljedica ribolovnog pritiska i lova. Stokovi u Skagerraku, norveškom prolazu (sjever), kod sjeveroistočnog Arktika i u Norveškom moru, kao i u kanadskom sjeveroistočnom Tihom oceanu, stabilni su a ribolovni intenzitet odgovara veličini stoka i savjetu znanstvenika. Stok nije u prelovu zbog zatvaranja ribolovnih područja u trenutcima premašivanja kvota.

  Učinci na okoliš

  Lov pridnenim povlačnim mrežama na sjeverne kozice relativno je selektivan, ali šteti pridnenim vrstama kao što su osjetljivi hladnomorski koralji, mladi bakalar ili crveni bodečnjak i već ugrožene vrste poput morskih pasa i raža. Pridnene povlačne mreže u osnovi utječu na morsko dno. Na Islandu i oko zapadnog Arktika je odbacivanje Ulova zabranjeno.

  Gospodarenje

  Sjeverne se kozice reguliraju s pomoću ograničenja Ulova ili smanjenja napora. Gospodarenje na sjeveroistočnom Arktiku uglavnom je učinkovito. Općenito je gospodarenje uglavnom sveobuhvatno i inovativno, ali do sada nije dovelo do oporavka stokova jer su i dalje problem prilovi osjetljivih i zaštićenih vrsta.

  Certificiranje

  Ulovi ribolova koji imaju oznaku certifikata MSC trebali bi biti utvrđeni tako da stok ostane na održivoj razini. Ako je stok ispod održivih razina, Ulovi se moraju smanjiti dok se stok ne oporavi u određenom razdoblju. Prilov drugih vrsta mora se smanjiti na apsolutni minimum a morska se staništa moraju očuvati. Ribarstva koja sudjeluju pomno se prate i moraju dostaviti svoje podatke o Ulovu zbog znanstvenih procjena.

  • Marine Stewardship Council - 1