Sipa

Sepia spp.

  • Zapadni Indijski ocean FAO 51
   Kančenice, Koće sa širilicama
  • Sjeverozapadni Tihi ocean FAO 61, Zapadni središnji Tihi ocean FAO 71
   Klopke,Mreže stajačice, Varalice
  • Zapadni središnji Tihi ocean FAO 71, Sredozemno i Crno more FAO 37
   Mreže stajačice, Lampare
  • Širom svijeta
   Pridnene koće sa širilicama, Povlačne mreže za vuču u paru

  Biologija

  Sve su vrste srednje veliki mekušci koji se mogu pronaći u oceanskim vodama diljem svijeta. Ove se vrste sipa uglavnom pojavljuju na pjeskovitom i muljevitom morskom dnu, ali mogu se pojaviti i uz podvodne grebene na dubini do oko 200 m. Većina ih ima izdužena tijela s ticalima oko usta. Maksimalna je veličina tih vrsta od oko 40 do 50 cm. Njihova se prehrana sastoji od malih mekušaca, rakova, kozica, drugih sipa i malih riba. Ove su vrste rasprostranjene u cijelom svijetu – od zapadnog indopacifičkog područja, do istočnog Atlantskog oceana i Sredozemlja, kao i u sjeverozapadnom Tihom oceanu od Japana do Koreje i Kine. Na ove se životinje primjenjuju razne vrste ribolova. S jedne se strane sipe love povlačnim mrežama, bilo kao ciljane vrste ili kao prilov, a s druge strane postoji mnoštvo vrlo selektivne opreme, poput ostiju, vrša i zamki, koje se često kombiniraju s upotrebom svjećarica za ribolov sipa.

  Stanje stoka

  Za većinu je vrsta stanje stoka nepoznato. U nekim ih se regijama mnogo lovi, a i stopa prilova je visoka zbog pridnenih povlačnih mreža. Neke su vrste osjetljive na ribolov, no zbog visokih su stopa razmnožavanja te vrste otpornije na ribolovni pritisak.

  Učinci na okoliš

  Snažno ovisi o ribolovnoj opremi. Dok ručni povrazi, osti i zamke skoro da i ne utječu na okoliš, a stope su prilova i odbačenog Ulova zanemarive, smatra se da ribolov pridnenim povlačnim mrežama ima ogroman učinak na staništa morskog dna te da je ribolov odgovoran za znatne negativne promjene ekosustava.

  Gospodarenje

  U nekim je područjima uspostavljeno gospodarenje, ali u većini ga područja nema. Dodatne pojedinosti i stope Ulova nisu na raspolaganju u dovoljnoj mjeri.