Modrulj

Prionace glauca

  • Tihi ocean (FAO 61, 67, 71, 77, 81)
   Plutajući parangali

  Biologija

  Pas modrulj dobio je ime po tamnoplavim leđima, svjetloplavoj boji na bočnim stranama, dok je donja strana bijela. Tijelo je obično vretenasto, s izduženom gubicom i velikim očima. Maksimalna duljina tijela iznosi 400 cm. Radi se o vrlo rasprostranjenoj vrsti ocenskog morskog psa koji se pojavljuje na površini te na dubini do najmanje 150 m dubine. Često ga se može naći u velikim skupinama. Pas modrulj hrani se relativno malim plijenom, ponajprije ribama s kostima i lignjama, ali i drugim beskralježnjacima, manjim morskim psima ili čak i morskim pticama. Pas modrulj obitava diljem svijeta u vodama umjerene i tropske klime. Taj oceanski morski pas obično se lovi pelagijskim parangalima, ali i udicama i uzicama, pelagijskim povlačnim mrežama, pa čak i pridnenim povlačnim mrežama blizu obala.
  Stanje stoka
  Postoje dva glavna stoka – u sjevernom Atlantskom oceanu i u središnjem Tihom oceanu. Procjenom stoka u sjevernom Tihom oceanu pokazalo se da se stok ne lovi prekomjerno te da nije došlo do prelova. Stok u južnom Tihom oceanu još nije procijenjen.
  Učinci na okoliš
  Psi modrulji love se u mnogim zajedničkim ribolovima s tunama i sabljarkama, uključujući parangale, jednostruke mreže stajaćice, povlačne povraze, okružujuće mreže plivarice, udice i uzice. Veliki broj osjetljivih neciljanih prilovnih vrsta zapažen je u pacifičkim flotama plovila s parangalima, uključujući razne druge vrste morskih pasa, iglana i morskih kornjača. Osim komercijalnog ribolova, pas modrulj smatra se Ulovom sportskog ribolova pa ga love sportski ribolovci s pomoću štapa i blinkera.
  Gospodarenje
  Komisija za ribarstvo zapadnog i srednjeg Tihog oceana gospodari ovom vrstom, no to ima samo marginalni utjecaj na probleme u vezi s prilovom i ekosustavom.