Grdobine

Lophius piscatorius, L. budegassa

  • Sjeveroistočni Atlantik FAO 27: područje Islanda (Va)
   Ulov
  • Sjeveroistočni Atlantik FAO 27: Kantabrijsko more (VIIIc), portugalske vode (IXa), Južno Keltsko more i Biskajski zaljev (VIIb,VIIc,VIId,VIIe,VIIf,VIIg) VIIh,VIIIa,VIIIb,VIIId,VIIj,VIIk)
   Pridnene mreže stajačice
  • Ostatak Sjeveroistočnog Atlantika FAO 27
   Stajaći pridneni parangali
  • Ostatak Sjeveroistočnog Atlantika FAO 27
   Pridnene mreže stajačice
  • Sredozemno i Crno more FAO 37 i Sjeveroistočni Atlantik (izuzet područja Islanda)
   Pridnene koće sa širilicama, Koće s gredom

  Biologija

  Grdobina je pridnena vrsta koja obitava u obalnim regijama na dubinama većim od 1000 m. Radi se o grabežljivcu koji se služi šipčicom svoje prve leđne peraje kao udicom kojom privlači svoj plijen. Ako je plijen dovoljno blizu, grdobina ga zgrabi svojim velikim ustima.

  Stanje stoka

  Stanja stoka grdobine uglavnom su neodređena i nepoznata. Jasno je da će trenutačni ribolovni pritisak dovesti do smanjenja broja stokova u cijelom svijetu. Stokovi su stabilni i provodi se održiv ribolov samo u južnom Keltskom moru, Biskajskom zaljevu, uz Kantabriju i Pirinejski poluotok.

  Učinci na okoliš

  Grdobina se lovi u mješovitom ribolovu s pomoću pridnenih povlačnih mreža, što za posljedicu ima visoke stope odbačenog Ulova (do trećine ukupnog Ulova) zbog prilova. Mnoge vrste morskih pasa i raža, kao i morskih sisavaca i morskih ptica, slučajno se Ulove ribolovnom opremom, koja uništava i morsko dno. Jednostruke mreže stajaćice i pridneni parangali nemaju negativne učinke na pridnena staništa, ali se u njih svejedno mogu uhvatiti morske ptice i morski sisavci.

  Gospodarenje

  Gospodarenje u sjeveroistočnom Atlantskom oceanu otežavaju zajedničke kvote za vrste Lophius piscatorius i L. budegassa. Nažalost, jedino opsežno gospodarenje provodi se u vodama Islanda, dok je gospodarenje u sjeverozapadnom Atlantskom oceanu djelomično učinkovito. U preostalim ribolovnim područjima ne provodi se posebno gospodarenje ili nema podataka.